De Bibliotheek stelt van oudsher vooral taal centraal om kinderen verhalen te vertellen, maar er zijn verschillende manieren om kennis tot je te nemen. In het Talentenatelier staan de denkbeelden van Reggio Emilia en Howard Gardner centraal, die stellen dat kinderen meerdere soorten 'taal' hebben om zich te uiten dat er ook andere manieren van 'talent hebben' zijn dan de gangbare manieren.
Elk kind' leest' de wereld in een andere taal en communiceert daarover op zijn of haar eigen wijze, bijvoorbeeld via beeld, geluid of een dans. Dit uitgangspunt, de Reggio Emiliapedagogiek, is ook een uitgangspunt voor het Talentenatelier.
Daarnaast begrijpen sommige mensen alles over rekenen of blinken binnen de kortste keren uit in voetbal, ringzwaaien of dans. Howard Gardner beschrijft deze vormen van 'meeervoudige intelligentie' in zijn theorie als ‘knap’ zijn op verschillende manieren. Hij onderscheidt taalknap, beeldknap, rekenknap, beweegknap, zelfknap, samenknap, natuurknap en muziekknap.
In het Talentenatelier kan een kind een activiteit kiezen rond één van de acht intelligenties van Gardner De activiteiten zijn zo vormgegeven dat ze een open einde hebben. Creatief denken en probleemoplossend vermogen zijn belangrijke onderdelen van de activiteiten. Daardoor sluiten de activiteiten ook aan op de 21e eeuwse vaardigheden.
Design Thinkingproces
In een al afgesloten traject zijn de activiteiten door kunstenaars ontwikkeld in een Design Thinkingproces van vier bijeenkomsten. In dat proces hadden kinderen een grote rol. De ideeën die zij naar voren brachten zijn leidend geweest voor de drie kunstenaars. In 2 bijeenkomsten waren ook professionals op het gebied van de acht intelligenties aanwezig. Deze hebben vanuit hun achtergrond feedback gegeven op de activiteiten die zijn ontwikkeld. Voor dit ontwikkelproces heeft de bibliotheek een bijdrage ontvangen uit de Innovatiegelden van de Koninklijke Bibliotheek.
Doorontwikkeling
Om deze definitieve prototypes tot eindproducten te maken is een doorontwikkeling en borging van deze activiteiten nodig. De doorontwikkeling is ook belangrijk om Het Talentenatelier over te kunnen dragen aan andere bibliotheken in de provincie. De doorontwikkeling bestaat uit verschillende onderdelen:
- Tekstredactie voor de 8 activiteiten.
- Vormgeving van instructiekaarten en opdrachtkaarten.
- Productfotografie
- Prototypes omzetten naar eindproducten
Resultaten
- Acht professioneel vormgegeven activiteiten rond de intelligenties van Howard Gardner.
- Acht activiteiten die de 21e-eeuwse vaardigheden bij kinderen van 9-12 jaar stimuleren.
Meer informatie of vragen? Neem contact op met Martin Bergsma van Bibliotheek Wijchen.