De bibliotheken Nijkerk, Brummen/Voorst en Noord-Veluwe willen verdieping en verbreding van de Roboc@r met een programma en materialen voor scholen, om ze te helpen met de educatie op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden en meer in het bijzonder de digitale geletterdheid.
De Roboc@r is gevuld met allerlei machine - op kleine schaal en naar de werkelijkheid nagebouwde – , gemaakt van bouwsteentjes van Fischertechnik. Deze machientjes kunnen geprogrammeerd worden. Zoals bijv. een sorteermachine die kleine objecten op kleur kan sorteren, tenminste als de machine goed geprogrammeerd is.
Speciaal voor het onderwijs zullen wij het huidige programma en de materialen verdiepen en verbreden, zodat deze samen met de leesconsulenten op de scholen kan worden ingezet om aan de slag te gaan met ‘de nieuwe geletterdheid’.
Uitgangspunt is te komen tot een carrousel van activiteiten, zodat het voor alle leerlingen, ook voor hen die zich niet direct tot techniek voelen aangetrokken, onderdelen bevat om te ontdekken, bedenken, creëren, construeren, bouwen, leren (tinkeren). De materialen in de Roboc@r – die een meer technische invalshoek hebben - worden aangevuld, met materialen zoals een 3D printer, Scratch en Makey-Makey – nog meer gericht op programmeren en maakonderwijs. Ook kunnen we de verbinding maken naar instellingen voor cultuureducatie en techniekonderwijs en bijvoorbeeld naar de Stichting Leaphy 5.
Aanpak
- Train-de-trainer over techniek voor medewerkers.
- Pilots in 3 scholen.
- Ontwikkelen onderwijsprogramma en materialen.
- Carrousel aanbieden.
- Training van docenten.
De resultaten van het project moeten overdraagbaar zijn. We zullen de aanpak, ervaringen handreikingen en het lesmateriaal (lesbrieven e.d.) bundelen in een digitaal document. Meer informatie of vragen? Neem contact op met Mirjam Wijers.