Dit project stimuleert het zelfstandig verder ontwikkelen van digitale vaardigheden door het uitlenen van Digi-toolkits. In dit plan gaan we in op het uitlenen van materialen, het trainen van medewerkers en het ontwikkelen van communities.
De kern van Digi-to-go is het bieden van de mogelijkheid om het materiaal uit te lenen en dus mee naar huis te nemen. Hiermee zorgen we ervoor dat de leerervaring kan worden voortgezet nadat de workshop in de Bibliotheek of elders is afgerond. Door uitleenkits, zogenaamde Digi-toolkits, te maken met het gebruikte materiaal kunnen techniek en materiaal met behulp van een educatieve handleiding verder zelfstandig worden gebruikt.
Digi-toolkits
We werken hiervoor samen met CoderDojo, een open sourcecommunity - door vrijwilligers opgezette beweging - die staat voor het houden van gratis, non-profit development clubs en reguliere sessies. Ze stimuleren anderen om onder andere programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s en games te maken. De experts van CoderDojo stellen het materiaal samen in een Digi-toolkit en schrijven de handleiding. De kits kunnen worden geleend bij alle 26 vestigingen in de zes gemeenten van de OBGZ.
Digi-to-Go wordt beschikbaar voor alle inwoners uit het werkgebied van de OBGZ. Hierbij is een primaire focus gelegd op de jeugd die minder makkelijk toegang heeft tot deze kennis en materialen. Een secundaire doelgroep vormen de ouderen, die op deze manier in alle rust de informatie eigen kunnen maken.
Resultaten
- Vergroting en ontwikkeling van de 21e -eeuwse vaardigheden. Het praktisch toepassen van opgedane kennis. In het eerste jaar bereiken we direct minimaal 1.000 personen.
- Ontwikkeling van 150 Digi Toolkits in 3 verschillende varianten per jaar.
- Gelderse burgers zijn beter in staat te participeren in een samenleving die vraagt om deze vaardigheden.
- Er ontstaat een techniek georiënteerde community die kennis en inzichten met elkaar deelt.
- De resultaten van dit project zijn deelbaar en te gebruiken voor andere bibliotheken of kennisinstellingen.
- OBGZ heeft zijn producten- en dienstenaanbod verbreed en vergroot zijn maatschappelijke relevantie.
- Medewerkers van de bibliotheek zijn ontwikkeld op het gebied van digitale vaardigheden
Meer informatie of vragen? Neem contact op met Ronald Ravensbergen van OBGZ.