Dit project richt zich op het bereiken van de laaggeletterden in de gemeente Nunspeet. De focus in dit project ligt op de dorpen Elspeet en Hulshorst.
De primaire doelgroep in dit project zijn autochtone laaggeletterden in Elspeet. Ook autochtone laaggeletterden uit andere kernen van de gemeente Nunspeet zijn welkom. De gemeente Nunspeet is een relatief gesloten, deels agrarische en deels toeristische gemeenschap waar buitenstaanders nauwelijks binnenkomen. De kerk heeft veel invloed op het dagelijks leven van de inwoners en ook het lokale verenigingsleven en scholen hebben hierbij een rol.
Doel
- In contact komen met laaggeletterde inwoners van Nunspeet, in bijzonder in de kern Elspeet.
- Om tien mensen aan te wijzen als sleutelfiguren, met elk een eigen herkenbaar lokaal netwerk achter zich.
- Het vergroten van bewustwording bij partners en inwoners dat laaggeletterdheid voorkomt.
- Het in beeld krijgen van laaggeletterden en stimuleren dat zij deelnemen aan passend aanbod en begeleiding.
- Het creëren van aanbod voor autochtone laaggeletterden in Nunspeet.
- Het uitbreiden van het aantal taalvrijwilligers uit de kern Elspeet.
Hoe wordt het doel bereikt?
- In de periode 2018–2020 wordt een netwerk van sleutelfiguren ontwikkeld. Deze sleutelfiguren leren laaggeletterden beter te herkennen en zij leren hoe zij dit bespreekbaar kunnen maken.
- Het inzetten van meetinstrumenten om laaggeletterden in beeld te brengen; de Taalmeter, de Taalverkenner of door middel van vragen in een gesprek.
- De sleutelfiguren en de taalvrijwilligers ontvangen de benodigde scholing.
- De sleutelfiguren verwijzen potentiële kandidaten door naar het Taalhuis voor een persoonlijke intake. We willen gemiddeld 20 personen per jaar door laten verwijzen voor een intake door het Taalhuis.
- Er worden afspraken gemaakt over hoe deze laaggeletterden adequaat worden begeleid bij het verbeteren van hun basisvaardigheden.
Meer informatie of vragen? Neem contact op met Jan Hogenberg van de Bibliotheek Noord-West Veluwe.