Laaggeletterdheid Lunteren

Laaggeletterdheid Lunteren

Dit project richt zich op het bereiken van de laaggeletterde autochtonen van 18 tot 65 jaar in Lunteren en directe omgeving.

Om laaggeletterde inwoners van Lunteren te bereiken, is een netwerk nodig dat bestaat uit lokale sleutelfiguren, elk met hun eigen lokale netwerk, zoals de dominee, de koordirigent, de sportcoach. Deze sleutelfiguren en mensen uit hun netwerk worden getraind in het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid.

Vervolgens identificeren zij laaggeletterden op lokale vindplaatsen en brengen zij hen in contact met Taalhuis Ede waar advies wordt gegeven over een passend formeel of non-formeel taalaanbod.    

Doel
Het doel is om het bereik onder laaggeletterde inwoners van Gemeente Ede, in bijzonder Lunteren en buitengebieden te vergroten en uit te breiden. En om de bewustwording van laaggeletterdheid bij partners en inwoners te vergroten.

Resultaat
Het doel is om tien mensen aan te wijzen als sleutelfiguren, met elk een eigen herkenbaar lokaal netwerk achter zich. Idealiter vinden we ook iemand uit Lunteren die zich in wil zetten als ambassadeur en die zelf laaggeletterd is/ was. Indien deze sleutelfiguren elk vijf laaggeletterden weten te bereiken met het juiste aanbod, kan het project geslaagd genoemd worden.

Vragen of meer informatie? Neem contact op met Marijke Landman van Cultura Ede.

 

Projecten Laaggeletterdheid

Samen leren om meer te bereiken (Bibliotheek Brummen/Voorst)

We willen in onze gemeenten jaarlijks substantieel meer laaggeletterden met Nederlands als...


Aanpak laaggeletterdheid (Bibliotheek Barneveld)

Maar liefst 11 tot 13% van de inwoners van gemeente Barneveld is laaggeletterd. Zij weten zich doorgaans...


Camouflagecursussen in het digitaalhuis (Wageningen)

Het bereiken van NT1’ers is een belangrijk, maar moeilijk te behalen doel het digitaalhuis. Wij...