Het klooilab is een mobiel lab voor iedereen die in de vrije tijd iets nieuws wil maken, door te experimenteren met nieuwe technologie. In dit lab nodigen we jong en oud uit om in de huid te kruipen van een kunstenaar of ontwerper en samen te werken aan een maatschappelijk probleem of challenge.
Onder begeleiding van een kunstenaar of ontwerper wordt gewerkt met nieuwe technologie. Samen gaan we op onderzoek uit, met als doel het doen van nieuwe ontdekkingen. In ons klooilab kan iedereen ontdekken wat leren door te maken voor hem of haar kan betekenen. Hiervoor investeren we enerzijds in de fysieke infrastructuur en anderzijds de kennisinfrastructuur. Per klooilab zijn twee kunstenaars en twee vrijwilligers aanwezig.
Het klooilab heeft als doel om vaardigheden als creativiteit, kritisch denken, problemen oplossen en samenwerken te ontwikkelen. Dit zijn vaardigheden die kunstenaars en ontwerpers hebben. Een belangrijk uitgangspunt is daarom de samenwerking met kunstenaars en ontwerpers. Van de manier van denken van een maker kunnen we leren. Door samen te werken met kunstenaars willen we daarnaast een brug slaan tussen kunst en technologie.
Uitgangspunten van het klooilab
- Het klooilab is voor jong en oud: voor iedereen die onbekend is met nieuwe technologie.
- Het klooilab is mobiel, zodat het overal kan staan;
- Het eerste jaar zijn de activiteiten in het klooilab gratis toegankelijk voor iedereen, om het zo laagdrempelig mogelijk te houden;
- De focus ligt op technologie, maar ook digitale middelen en materialen - zoals karton en kunststof - die nodig zijn bij het ondersteunen van het creatieve proces schaffen we aan.
In een later stadium wordt samengewerkt met HAN iXperium. In de loop van het proces willen we steeds meer partners erbij betrekken. Ook gaan we op zoek naar bedrijven die een maatschappelijk probleem of challenge hebben waarmee we in het klooilab aan de slag kunnen.
Meer informatie of vragen? Neem contact op met Hanneke Weijers van Rozet Arnhem.