In de praktijk ervaren onze mediacoaches dat de overgang naar onderzoekend leren voor zowel leerlingen als leerkrachten niet zo gemakkelijk is. Kinderen zijn het niet (meer) gewend om een onderzoeksvraag te formuleren, terwijl een goed onderzoek hiermee valt of staat.
We gaan ons aanbod op het gebied van digitale geletterdheid innoveren en het daarmee integreren in het bestaande onderwijs. We gaan daarbij uit van twee ontwikkelingen: onderzoekend leren (geïntegreerd onderwijs op basis van de 21ste-eeuwse vaardigheden) en het Big Six model van SLO (informatievaardigheden).
Digitale geletterdheid moet niet als losse les worden gegeven, maar als geïntegreerd onderdeel van het onderwijs. De nadruk in het onderwijs ligt nu meer op onderzoeksvragen stellen en bronnen zoeken en beoordelen dan op informatie aangeboden krijgen door de leerkracht in aparte vakken.
Doelen
- Leerkrachten inzicht bieden in hoe zij informatievaardigheden in kunnen zetten bij allerlei thema’s en vakken in het onderwijs.
- Leerkrachten een methodiek en vaardigheden aanleren om gestructureerd toe te werken naar het ontwikkelen van informatievaardigheden bij hun leerlingen.
- Leerlingen gestructureerd leren hoe ze informatie kunnen zoeken, vinden en beoordelen. We benadrukken daarbij vooral ook het belang van dit proces voor alle informatievragen.
Resultaten
- Een lessenserie van zes lessen volgens het Big Six model;
- m.i.v. het schooljaar 2019-2020 maakt deze lessenserie deel uit van het aanbod aan de 42 basisscholen;
- in het werkgebied van de Bibliotheek Veluwezoom in het kader van 21e-eeuwse vaardigheden;
- minimaal 60% van de scholen maakt gebruik van dit aanbod;
- De lessenserie wordt beschikbaar gesteld aan andere Gelderse Bibliotheken.
Meer informatie of vragen? Neem contact op met Lianne Busser van de Bibliotheek VeluweZoom.