Binnen de programmalijn Typisch Gelders is een belangrijk speerpunt een hoger bereik van het Verhaal van Gelderland door middel van (erfgoed)programmering in de Gelderse Bibliotheken. Er zijn namelijk talloze manieren om te programmeren rondom erfgoed in de Bibliotheek! De Bibliotheek is immers een uitstekende plek om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met erfgoed en hun lokale geschiedenis. Activiteiten rond de thema’s erfgoed en archeologie bieden de Bibliotheek mogelijkheden om nieuwe doelgroepen te bereiken. Bovendien is erfgoed uitermate geschikt om een link te leggen tussen actuele thema’s en oude verhalen, kan de collectie op een andere manier worden ingezet én leent het zich perfect voor beleving.
Daarom heeft Rijnbrink, in samenwerking met Rozet en Erfgoed Gelderland, goede voorbeelden van erfgoedprogrammering gebundeld in een inspiratiegids. Zo zijn er allerlei toffe activiteiten te vinden in Gelderland én daarbuiten:
- Gelderse Vrijheidsdagen: verspreid over de hele provincie, vinden in Bibliotheken allerlei activiteiten plaats rondom herdenken, burgerschap en democratie.
- Archeohotspots zijn plekken waar het publiek meer te weten kan komen over archeologie en zelfs deel kan nemen aan archeologisch onderzoek. Bibliotheken zijn hiervoor een uitstekende plek.
- De Maand van de Geschiedenis (met bijvoorbeeld de lokale spin-off Dag van de Arnhemse Geschiedenis).
- In het kader van educatie bestaan er mooie voorbeelden zoals Break-in Boxen en Minecraft workshops. Innovatieve tools waarmee de jeugd bij erfgoed wordt betrokken!
Geïnspireerd geraakt? Aan de slag!
We hopen dat deze inspiratiegids aanzet om met het Verhaal van Gelderland aan de slag te gaan. De komende jaren werken Erfgoed Gelderland, Rozet en Rijnbrink samen verder om bibliotheken in Gelderland bij het Verhaal van Gelderland en andere erfgoedactiviteiten aan te sluiten. Zowel met gezamenlijke projecten als met inspiratiebijeenkomsten. Ben je geïnteresseerd in een inspiratiesessie samen met Erfgoed Gelderland en Rozet (later dit jaar)? Laat het Jelle van de Graaf alvast weten.