In het kader van de Media Ukkie Dagen organiseerde Rijnbrink een Webinar ‘Appvoeding’ voor deelnemende Gelderse en Overijsselse bibliotheken. “Mooi in elkaar gezet, het liep flexibel.”, aldus Bibliotheek Noordwest-Veluwe. Ook Bibliotheek Nijkerk reageert: “Fijn dat het op deze manier kon, voor herhaling vatbaar.” Elin Groot Rouwen, adviseur bij Rijnbrink, nam het voortouw en vertelt er graag meer over het proces.
Hoe kun je digitale programmering realiseren in lokale context?
De uitdaging zat hem in het feit dat we het webinar voor de bibliotheken wilden laten voelen alsof ze zelf de afzender waren. Technisch gezien een uitdaging; want hoe krijg je dat voor elkaar? Een stream die te zien is op elke lokale website van de Bibliotheek was snel het idee. Eigenlijk te vergelijken met de ontsluiting van de Digitale Voorleestas via Gelderse en Overijsselse bibliotheken. Maar hoeveel bibliotheken zouden interesse hebben in een webinar voor klanten? Een digitale uitvraag bij de bibliotheken leverde al snel 25 enthousiaste reacties op! De optie voor het voeren van een nagesprek werd niet overal overgenomen, maar het was mooi om te zien hoe bibliotheken wel in creatieve vormen verder gingen met het webinar. Bijvoorbeeld door een padlet te koppelen aan het programma.
Samenstelling van het programma
Met de ‘zoommoeheid’ in het achterhoofd, besloten we voor een iets informelere talkshowsetting te gaan. We namen het van te voren op, om de druk met betrekking tot het presenteren en eventuele technische onvolkomenheden te verminderen. Om het ‘Bibliotheekgevoel’ te versterken, hebben we contact gezocht met Bibliotheek Borne. Zij hebben veel technische faciliteiten tot de beschikking in verband met de lokale samenwerkingen. Daarnaast bood vooraf opnemen de mogelijkheid om Meester Sander uit te nodigen (hij gaf aan niet in de avonduren beschikbaar te zijn) en konden we een live-verbinding met de producer van de Zappelin app realiseren.
Communicatie vanuit de bibliotheken
Team Marketingcommunicatie van Rijnbrink heeft voorzien in een mediatoolkit. Leuk om te ervaren was dat zelfs scholen in een aantal gevallen aandacht gaven aan het webinar. Ook de lokale kranten hebben het persbericht her en der overgenomen.
Interactie
Doordat we hebben gekozen voor een stream die via YouTube in première ging konden alle kijkers gelijktijdig kijken. Omdat we geen drempels wilden opwerpen in relatie tot de interactie hebben we gekozen om geen gebruik te maken van de YouTube-chat, maar zijn we gegaan voor Chatango. Deze app werkte fijn; echter werd men na even inactief te zijn snel uitgelogd, waardoor de counter niet echt representatief was. Een mentimeter voor aanvang van het webinar zorgde in ieder geval voor wat leven in de chat.
De Bibliotheek Oost Achterhoek telde maar liefst 137 aanmeldingen. Op de vraag of deze vorm van programmeren van toegevoegde waarde blijft na corona, antwoordt de Bibliotheek: "Het is erg afhankelijk van het onderwerp en de doelgroep. De doelgroep 'ouders van jonge kinderen' is op deze manier wel makkelijker te bereiken dan in een fysieke bijeenkomst. Toch blijft de interactie anders."
Leerzaam proces
De evaluatie met de deelnemende bibliotheken is inmiddels geweest en de uitkomsten zijn positief. Het was een leerzaam en waardevol proces. Het was leuk om op een andere manier naar digitale ontmoetingen te kijken. Daarnaast is ook het aspect van kosten delen voor de technische ondersteuning en sprekers iets dat er voor zorgt dat er meer mogelijk wordt. Met name het voor en door bibliotheken maakt deze vorm van ‘digitaal programmeren’ erg interessant om verder te verkennen.
Meer weten of nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact op met Elin Groot Rouwen. Bekijk het webinar 'Appvoeding' hier.