Leren door te doen: Connecting dots

Leren door te doen: Connecting dots

Leren door te doen, dat is het uitgangspunt van ‘Connecting Dots’. De mediacoaches van de Bibliotheek Veluwezoom ontwikkelden een lessenreeks informatievaardigheden voor groep 4 t/m 8. Aan de hand van diverse werkvormen wordt onder andere het verschil tussen opzoeken en onderzoeken uitgelegd, en welke informatie bruikbaar is voor een onderzoek.

Basisscholen worstelen met de integratie van 21e eeuwse vaardigheden. Dat merkt ook Rachel de Ploeg (Mediacoach Educatie Jeugd, de Bibliotheek Veluwezoom): “Wij hebben gemerkt dat scholen op zoek zijn naar nieuwe invulling van hun lessen. Ze zijn op zoek naar een goede methode, want informatievaardigheden aanleren is toch lastiger dan de meeste leerkrachten denken.” Leerlingen hebben verschillende vaardigheden nodig zoals kritisch én creatief denken, maar ook problemen oplossen. Het behapbaar aanbieden van vaardigheden is volgens haar de sleutel tot succes.


Het ontwikkelproces

 “Wij hebben de les ‘slimmer zoeken’ al 7 jaar in ons aanbod. Hierin worden alle stappen van de Big Six kort aangestipt. Een goede les die dient ter inspiratie. Maar daar blijft het ook bij. Het aanleren van informatievaardigheden kost veel oefening. Een mooi doorlopende leerlijn zou daarbij kunnen helpen.”, aldus Rachel. De Bibliotheek Veluwezoom heeft gebruik gemaakt van de innovatiesubsidie voor Gelderse bibliotheken. “We zijn direct hard aan de slag gegaan. Niet alleen werden er lessen gemaakt. Ook hebben we 32 iPads aangeschaft, ons verdiept in een programma om iPads te beheren en tot slot allerlei apps uitgetest. Inmiddels zit Connecting Dots in ons aanbod én wordt het aangevraagd. Scholen zien de meerwaarde in van een doorgaande lijn. Ons doel is bereikt!”


“Dit is echt genieten!”

Er zijn in totaal 5 lessen, per groep één les. Van ‘Hoe kom ik achter het antwoord op mijn vraag?’, ‘slim leren zoeken naar bruikbare bronnen’ tot aan ‘een escape room waarbij leerlingen puzzels moeten oplossen’. Een leerkracht van groep 5 zegt: “Dit is wat scholen nodig hebben, maar waar we zelf niet aan toe komen. Er staat al zoveel op het programma. Ik zou willen dat we hier meer aan deden. Er moet veel meer aandacht voor zijn. Mooi om te zien hoe betrokken de leerlingen zijn, dit is echt genieten!”


Interesse?

De Gelderse bibliotheken die geïnteresseerd zijn in deze lessenserie, kunnen een mailtje sturen naar Rachel de Ploeg. Van alle lessen zijn uitgebreide lesbeschrijvingen en presentaties in Prezi beschikbaar. Een vereiste voor het geven van de lessen, zijn iPads of andere devices. Bekijk het filmpje voor een impressie van ‘Connecting Dots’. Insteek is dat mediacoaches de lessen zelf geven op school. 

Rachel

  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg