Hoe doorbreken wij de cyclus? Samen werken aan een effectieve integrale gezinsaanpak

Gezinsaapak websiteMet een krachtige gezinsaanpak zet de Bibliotheek in op het bestrijden van laaggeletterdheid. Tijdens het werktraject 2020 werken 17 Overijsselse en Gelderse bibliotheken samen met Rijnbrink aan hun lokale vraagstukken over een gezinsaanpak. Deze nieuwe tijd vraagt om een andere aanpak dan de gezamenlijke werksessies.

Van werksessies naar op maat begeleiding

Er is gekozen voor een persoonlijke aanpak waarbij de bibliotheken in de planfase van een gezinsaanpak online gecoacht worden en begeleiding ontvangen.

Bibliotheek Losser/ Stichting Fundament vertelt over de eerste ervaring:
'Het opstellen van een projectdefinitie en dit gezamenlijk doornemen helpt om meer structuur te krijgen en de plannen die we hebben in ons hoofd te vertalen op papier, ze te concretiseren met ook een focus op de resultaten. Door deze kapstok kunnen we ook beter monitoren wat we wel, en niet, doen in de komende periode en kunnen we beter zien wat we met elkaar bereikt hebben.’

 

In gesprek met:
De bibliotheken zijn ingepland voor online afspraken met Karien van Buuren of Evelien Wietsma. Met hen wordt besproken wat de lokale situatie nodig heeft voor een effectieve gezinsaanpak en wat nodig is om de volgende stap hierin te zetten.

Karien van Buuren:
Karien is adviseur basisvaardigheden en actief in de landelijke werkgroep gezinsaanpak met andere POI’s. Daarnaast is zij al vele jaren projectleider Voorleesexpress vanuit Rijnbrink; een mooi praktijkvoorbeeld waar laagtaalvaardige gezinnen worden bereikt en ouders worden ondersteund om leesplezier en taalontwikkeling te stimuleren. Karien over het werktraject: ‘het staat overal hoog op de agenda en we zien het als heel kansrijk om samen met de bibliotheken vorm te geven aan een gezinsaanpak!’

Evelien Wietsma:
Evelien is adviseur Jeugd & Onderwijs en met name actief voor de doelgroep 4-12 (programma de Bibliotheek op school) en bijbehorende projecten zoals Scoor een Boek. Ook is zij betrokken bij de vernieuwde thuiseditie scoorthuis.nl, die juist in deze tijd een kans is om een gezin op een leuke manier bezig te laten zijn met taal. Evelien over het werktraject: het mooie is dat een gezinsaanpak de jarenlange ervaring en expertises (0-18 en 18+) aan elkaar verbindt en dat we hierin elkaar versterken. Dit komt ook naar voren in de gesprekken van de afgelopen weken.  

 Meer weten?

Zelf ook graag aan de slag met gezinsaanpak 2020-2021 en een gesprek met Karien of Evelien? Neem contact op met ons via evelien.wietsma@rijnbrink.nl of karien.vanbuuren@rijnbrink.nl. Ben je al lid van de biebtobieb groep gezinsaanpak? Zie hier ook mooie praktijkvoorbeelden, informatie en tools.

Bibliotheek Brummen-Voorst vertelt:
'Gezinsaanpak moet geen apart project zijn of een verzameling van allerlei losse activiteiten. Het is meer een uitgangspunt als fundament waarop we de bestaande programma’s en projecten verder willen verbinden zoals Boekstart, de Bibliotheek op School en de VoorleesExpress in samenwerking met het Taalhuis. Het implementeren van deze ‘gezinsaanpak’ vraagt wel extra inspanning en verbinding voor onze interne organisatie én zeer belangrijk hierin is de samenwerking met en draagvlak van de partners.'

  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg
  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg