Binnenkort verschijnt voor het eerst de Digitale Voorleestas; voorleesplezier voor thuis!
Kinderopvang en scholen zijn veelal gesloten tijdens de coronacrisis en kinderen blijven thuis. Het perfecte moment om een bezoek te brengen aan de Bibliotheek… maar helaas zijn ook de bibliotheken gesloten. Zelfs de honderden, en zeer gewaardeerde voorleesvrijwilligers kunnen niet meer wekelijks met een boekentas naar hun voorleesgezin. Hoe kunnen wij dit oplossen was de vraag? Daarom de wekelijkse Digitale Voorleestas! Zo kunnen wij het voorleesplezier in gezinnen toch stimuleren op (veilige) afstand.
Voorleesplezier voor thuis!
De Digitale Voorleestas is gericht op het stimuleren van voorleesplezier bij gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2-6 jaar. In de Digitale Voorleestas staat een prentenboek centraal met een aantal kleine verwerkingsactiviteiten samengesteld in de categorieën lezen, praten en doen. De prentenboeken in de Digitale Voorleestas zijn veelal toegankelijk via www.jeugdbibliotheek.nl. Denk hierbij aan de prentenboeken[1] van de Voorleeshoek, Wepboek, Bereslim en Schooltv.
Duik in de Digitale Voorleestas
De Digitale Voorleestas is gratis te gebruiken door de bibliotheken. Wekelijks verschijnen er twee nieuwe boeken in de Digitale Voorleestas. Dit contentpakket verschijnt via de landelijke contentkalender en is door de Bibliotheek zelf te verspreiden via de website en socials. In de eerste week zitten de boeken ‘Wij gaan op berenjacht’ en ‘Rupsje Nooitgenoeg’ in de Digitale Voorleestas.
Voor en door de bibliotheken
De Digitale Voorleestas wordt samengesteld voor en door de bibliotheken. De poule bestaat uit een aantal jeugdspecialisten en (voor)leesconsulenten van de Overijsselse en Gelderse Bibliotheken. Heb jij zelf ook mooie content voor in de Digitale Voorleestas? Dan horen we graag van je. Op deze manier kunnen we het samen het leesplezier in gezinnen ook op afstand blijven stimuleren!
Meer weten? Neem contact op met Karien van Buuren of Linda Voortman.
[1] Zowel nationaal en internationaal zijn positieve effecten aangetoond van digitale prentenboeken op de taalontwikkeling van jonge kinderen. Er zijn vooral effecten op verhaalbegrip en woordenschat.
Digitaal lezen is niet bedoeld als vervanging van momenten waarin ouder en kind een verhaal delen. Het is een aanvulling. Zodra het weer mogelijk is om het fysieke prentenboek erbij te pakken, adviseren we de combinatie van het fysieke en digitale prentenboek om samen te lezen.